Menu
EUR
Alles wat je moet weten over LED drivers

Alles wat je moet weten over LED drivers

LED verlichting is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. LED’s zijn energiezuinig, duurzaam en verkrijgbaar voor vele toepassingen. Maar er is één cruciaal onderdeel dat zorgt voor de juiste prestatie van je LED verlichting: de LED driver. Waar traditionele verlichting direct op de netstroom werd aangesloten, is dit bij LEDs niet het geval. In dit blogartikel lees je meer over wat een LED driver is, hoe LED drivers werken en hoe je de juiste LED driver kiest voor jouw LED lampen. 

Wat is een LED driver?

Een LED lamp werkt op laagspanning. Om te kunnen functioneren op de aangeleverde netspanning is een LED driver nodig. Een LED driver zorgt dat de LED’s van stabiele stroom worden voorzien. Dit doet de driver door de elektriciteit van het stopcontact aan te passen naar de laagspanning waar de LED lamp op werkt. 

Een LED driver zorgt ervoor dat de stroom (A) of de spanning (V) gelijk blijft. LED drivers beschermen op deze manier de LEDs tegen schade door te veel stroom of een te hoge spanning. 

Hoe werkt een LED driver?

Een LED driver werkt door wisselstroom (AC) te converteren naar gelijkstroom (DC) binnen het elektriciteitsnet. Ze creëren een constante stroom die allemaal dezelfde richting op beweegt. Omdat LED drivers wisselstroom omzetten naar gelijkstroom zorgen ze dat de LED lampen niet oververhit of oncontroleerbaar raken. 

De verschillende type LED drivers

LED lampen kunnen door twee type drivers aangestuurd worden: een LED driver met constante stroom (Constant Current) of met constante spanning (Constant Voltage). Deze twee soorten worden hieronder verder toegelicht.

Constant Current

LED drivers van dit type zorgen voor een constante stroom naar de LED verlichting. De spanning kan bij deze LED drivers wel verschillen. Een constant current LED driver wordt ook wel een DC-driver genoemd. Per driver kan één armatuur of een reeks armaturen worden aangesloten. DC-drivers zorgen ervoor dat de LED lampen die op de driver zijn aangesloten van een constante stroom van 12V worden voorzien. Een constant current driver kent veel toepassingen. Het wordt vaak gebruikt voor industriële verlichting zoals LED panelen.

Mogelijke toepassingen: industriële verlichting, commerciële verlichting of buitenverlichting.

[products=blog_ledriver1]

Constant Voltage

Bij dit type LED-driver wordt een constante spanning aan de LED verlichting geleverd. De stroom dient bij dit type driver door de LED verlichting zelf geregeld te worden door middel van een weerstand. Dit noemen we ook wel AC-drivers. Een AC-driver maakt gebruik van wisselspanning waardoor er niet precies 12 Volt wordt afgeven, maar een net iets hogere of lagere spanning. Het is hierom wel van groot belang dat de LED verlichting wisselspanning kan verdragen. Dit type wordt vaak toegepast bij decoratieve LED verlichting zoals LED strips.  

Mogelijke toepassingen: decoratieve verlichting of accentverlichting.

Hoe kies je de juiste LED driver?

Bij het bepalen welke LED driver nodig is voor je LED lampen zijn er enkele belangrijke factoren om mee te nemen, namelijk:

  • Welk type driver de LED lamp nodig heeft: controleer de eisen op het gebied van stroom- en spanning. Afhankelijk hiervan kies je voor een Constant Current of Constant Voltage driver.
  • Vermogen van de driver: check goed of de driver voldoende vermogen kan leveren om de LED verlichting te voeden. Zorg ervoor dat de totale Wattage van de LED lamp altijd lager ligt dan het maximale vermogen van de LED driver. 
  • LED drivers dimbaar: zijn de LED lampen dimbaar? zorg dan dat je een dimbare LED driver gebruikt. Niet alle drivers zijn namelijk geschikt om te gebruiken met een LED dimmer. Een dimbare LED driver is dat wel.
  • IP-classificatie: wanneer je de LED producten in een buiten- of vochtige ruimte wilt gebruiken is het belangrijk om goed naar de IP-waarde van de LED-driver te kijken. Een driver met een hoge IP-classificatie (IP65 of hoger) maakt de driver bestand tegen water en stof. 
  • Wetten en regelgevingen: zorg ervoor dat je altijd goed checkt of de fabrikant van de LED driver de wet- en regelgevingen goed naleeft zodat je zeker weet dat je het product veilig kunt gebruiken.
  • Energie-efficiëntie: kijk goed naar de energie-efficiëntie van de LED driver. De meeste moderne LED drivers beschikken over een efficiëntie van 85% of hoger, waardoor ze energie besparen en minder warmte produceren. Dit zorgt voor een lange levensduur van je LED verlichting en de LED driver.

Hoe sluit ik een LED driver aan?

Het aansluiten van een LED driver is vrij eenvoudig. In sommige gevallen is een LED driver al aangesloten, wanneer deze geïntegreerd is in de LED verlichting. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij LED inbouwspots. Dit wordt ook wel een interne driver genoemd. Hier hoef je verder niks meer voor te doen.

In de meeste gevallen moet er een externe driver worden geïnstalleerd. Dit doe je door de connector van de driver te bevestigen aan het armatuur en aan de andere kant de twee draden (fase- en nuldraad) aan te sluiten op de bedrading van het stroomnetwerk. 

Conclusie

Al met al is een LED driver een onmisbaar onderdeel van je LED verlichting. Het verlengt de levensduur van je LED lampen en zorgt voor een optimale werking van je LEDs. Het is van groot belang dat je de juiste driver kiest voor jouw LED lampen. Kijk hierbij goed naar de verschillende factoren van je LED lampen. Bedenk je bijvoorbeeld goed of bij jouw LED product de juiste stroom of de juiste spanning belangrijk is. Ook dien je goed te kijken of je LED lamp dimbaar is en dus werkt op een dimmer. Heb je het juiste product gekozen? Het aansluiten is vervolgens een fluitje van een cent.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €82,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
-->